VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

05ff0943-c471-44d2-8e12-60f22579c92b

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

€ 4 miljoen voor onderzoek naar herstel biodiversiteit

do 02 mei 2024

​Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeren gezamenlijk € 4 miljoen in onderzoek naar een natuurinclusieve samenleving. Het onderzoek richt zich vooral op biodiversiteit in de bebouwde omgeving.

Dit bericht is goed nieuws voor onze sector. Biodiversiteit staat hoog op de agenda in Nederland, net als klimaatadaptatie, woningbouw, natuurherstel en de uitdagingen met (drink-)water. Deze thema's raken elkaar, zeker in de bebouwde omgeving.

Beter begrip

Dat het Rijk nu veel geld uittrekt voor onderzoek naar biodiversiteit in de bebouwde omgeving, is een hele goede zaak, vindt ook Gertie Korevaar, programmamanager bij VHG. “Groen draagt bij aan meer biodiversiteit. En als het gaat om de verbetering van de biodiversiteit, dan kunnen we als Nederland nog genoeg kennis opdoen en delen wat we leren. Zodat we allemaal een beter begrip krijgen van wat biodiversiteit in de bebouwde omgeving precies is. Hebben we het dan over soorten bomen en planten, zoals inheems en uitheems? Of gaat het om de manier van beheren, kweken, de bodemverbetering of de bestrijding van exoten?"

Geleerde lessen

Het mooie van de Nationale Wetenschapsagenda is volgens Gertie dat verschillende partijen samenwerken in het onderzoek. Denk aan wetenschappers, overheden, maar ook bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners. “Als VHG vinden we het belangrijk dat de geleerde lessen straks toepasbaar zijn in de praktijk. Want hoe klein Nederland ook is, de verschillen als het gaat om de natuur, bodem, grondwater, type bebouwing of de economische activiteiten in en rond bebouwd gebied zijn natuurlijk groot."

Toepassen in de praktijk

​De kennis en oplossingen uit de praktijk zijn heel waardevol voor het onderzoek naar biodiversiteit. “We hopen dan ook dat dit programma allereerst bijdraagt aan een beter begrip van biodiversiteit. Niet alleen op papier, maar ook in de praktijk. En dat we straks de actuele kennis en oplossingen die dit programma oplevert, kunnen toepassen. Zodat we met meer groen de biodiversiteit in onze woon- en werkomgevingen nog verder kunnen verbeteren."

Lees het complete artikel

Bron: Rijksoverheid

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief